Jeśli remontujemy swoją kuchnię lub planujemy remont, to świetna okazja, aby zaktualizować swój system ogrzewania. Niezależnie od tego, czy chcemy zwiększyć komfort czy szukamy najbardziej energooszczędnego systemu, kuchenne ogrzewanie podłogowe oferuje niezrównany komfort i spore oszczędności. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jest to wystarczające źródło ciepła w kuchni?
System ogrzewania podłogowego, jako jedyne źródło ciepła
Ogrzewanie podłogowe może być w większości przypadków wykorzystywane, jako jedyne źródło ciepła. Jest to łatwe do zdefiniowania dzięki wykonaniu obliczeń strat ciepła i porównaniu ich z mocą grzewczą ogrzewania podłogowego. Kluczem jest przyjrzenie się maksymalnej utracie ciepła w pomieszczeniu i maksymalnej mocy grzewczej systemu grzewczego. Jeśli maksymalna moc grzewcza ogrzewania podłogowego jest większa, niż strata, to system ogrzewania będzie wystarczający dla danego pomieszczenia. Jeżeli moc grzewcza jest mniejsza, niż utrata ciepła, system nadaje się do wykorzystania, jako jedno z wielu źródeł ciepła, na przykład zwiększając komfort wyłożonej kafelkami podłogi kuchennej.
Co należy wziąć pod uwagę wybierając ogrzewanie podłogowe w kuchni?
Decyzja w wyborze ogrzewania podłogowego zależy w znacznej mierze od rodzaju podłogi i jej temperatury oraz od wielkości ogrzewanego wnętrza.
Niektóre wykończenia podłóg mają pewne ograniczenia temperatury, które wpływają na moc grzewczą podłogi. Drewno, winyl, laminat i dywan ograniczają temperaturę podłogi do 27 ° C, podczas, gdy płytki lub kamień mogą być eksploatowane w wyższej temperaturze (np. 30 ° C), co przekłada się na wyższą wydajność cieplną dla podłogi kaflowej. Ważne jest, aby pamiętać, że zbyt gruba lub posiadająca właściwości izolacyjne podłoga np. laminat, będzie utrudniać wydajne działanie systemu grzewczego. Powinniśmy zawsze sprawdzić u producenta, czy podłoga jest odpowiednia do zastosowania z ogrzewaniem podłogowym, ponieważ niektóre rodzaje drewna, szczególnie drewno grubsze, niż 18 mm oraz niektóre dywany nie będą przenosić ciepła i nie nadają się do połączenia z ogrzewaniem podłogowym.
Szczególną uwagę należy zwrócić na pomieszczenia o ogrzewanej powierzchni podłogi poniżej 80%, ponieważ może to spowodować, że moc grzewcza nie będzie wystarczająco wysoka, aby zapewnić ciepło. Kuchnie z dużą powierzchnią zazwyczaj nie należą do tej kategorii, ale zawsze należy dokonać obliczenia strat ciepła. Na moc grzewczą podłogi wpłynąć może również temperatura powietrza w pomieszczeniu.